Blog

Gezonde gewoonten

  |   Nieuws

Vandaag staat niet in teken van bankhangen met een zak chips. Er is namelijk tijd genoeg om met deze zes goede gewoontes te beginnen. En nee, dat kost geen uren of bakken vol doorzettingsvermogen. Het begint al met een glas water en stretchen. Kies er eentje en begin daar vandaag nog mee. 

1. Hydrateren kun je leren

Er wordt wel eens voor de grap gezegd dat de mens voor vijftig procent uit komkommer bestaat. Komkommer is namelijk niet veel meer dan water met een schil. Toch vinden veel mensen het lastig om anderhalf tot twee liter per dag te drinken. Onze huid en spieren hebben het nodig en het helpt mee aan een goede spijsvertering. En water zorgt ervoor dat het lichaam van zuurstof wordt voorzien.

Doen:
Begin wekelijks een specifieke dag met een glas lauw water met citroensap, extra goed voor je spijsvertering. Vul twee flesjes met water en zet hier met watervaste stift streepjes op. Achter de streepjes kun je een tijd zetten, zodat je precies weet wanneer je moet drinken. Vergeet ook niet om te drinken voordat je dorst hebt.

2. Rek, strek en … dans!

Overdag veel zitten en ‘s avonds ook weer met de laptop op schoot. Herkenbaar? Om je lichaam minder stijf te maken van een week werken, is stretchen dit weekend een must. En hier hoef je echt niet zo lenig als een elastiekje voor te zijn!

Doen:
Begin elke ochtend met tien minuten stretchen. Maak je spieren warm door je armen, benen en vingers los te gooien en te schudden. Zoek op youtube naar ‘easy stretch’. Of zet muziek op en dans jezelf los.

3. Kijk om je heen

Voor je het weet, kijk je overal zoals je op een tablet swipet: met een wazige blik, pragmatisch en zonder er echt over na te denken. Zonde, want het leven biedt allerlei moois. We leven allemaal zo snel, van afspraak naar afspraak, dat we veelal niet bewust genieten, beseffen wat we doen en wat er allemaal te zien is.

Doen:
Geniet van de schoonheid van het moment en kijk bewust om je heen. Naar de lucht, de ornamenten op huizen, de mensen in een winkel (begroet ze vooral). En ga je wandelen of fietsen? Vertraag dan even je pas; dan zie je veel meer!

4. Kies een ‘gekke’ groente

Als het op voeding aankomt, zijn er allerlei gezonde gewoontes. Eentje daarvan: eet meer groente. En ja, er is meer dan sperziebonen, doperwten en spinazie. Alleen grijpen we in de supermarkt toch vaak naar hetzelfde groen.

Doen:
Zet die oogkleppen in de supermarkt af en kies voor gekke groentes. Zoals pastinaak, een paarse wortel (ja die bestaan!), exotische champignons of zoete aardappel. Misschien gaat er wel een hele nieuwe, groene wereld voor je open.

5. Doe één ding tegelijk

Eten, mail beantwoorden en bellen … het kan allemaal tegelijk. Vooral vrouwen zouden prima meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Maar is dat zo? Uit veel onderzoek blijkt dat multitasken helemaal geen tijd oplevert, maar juist alleen maar extra tijd kost en je onrustig maakt.

Doen:
Doe telkens maar één ding tegelijk (en ontdek hoe lastig dat is!). Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met een uur untasken. Zet je telefoon op stil of gebruik de app ‘pause’ en probeer echt één ding tegelijk te doen. Het geeft niet als het niet meteen lukt, bewustwording is het halve werk. En wil je het liefst meteen alle gewoontes uit dit artikel toepassen? Doe dat niet, maar kies er eentje om mee te beginnen.

6. Ga naar buiten

We zijn vaak dagelijks meer dan 21 uur binnen. We slapen binnenshuis, werken op een kantoor … En dat terwijl we wel graag meer naar buiten gaan. Uit onderzoek is bekend dat meer groen om ons heen een positief effect heeft op de gezondheid. Sterker nog: 1 uur extra buitenlucht per dag heeft al een positief effect op je gezondheid. Je herstelt de relatie met de natuur, verbetert je humeur, beweegt meer en verlaagt stress.

Doen:
Of je nu de planten in de tuin gaat verpotten, een stuk gaat fietsen, tijdens de lunchpauze wandelt of een ochtendmeditatie doet in het bos – ga naar buiten! Maak hier elke dag ruimte voor – het liefst een uur (of langer, natuurlijk) – zodat het een gewoonte wordt.

(bron: GezondNU)