Blog

Hoe vier je de feestdagen verspillingsvrij?

  |   Nieuws

7 december 2021

Tijdens de feestdagen wordt er vaak meer gekookt en gegeten dan anders. Het kan zijn dat er dan wat eten overblijft. Hoe bewaar je de restjes van het kerstdiner zodat je daarmee een snelle maaltijd op tafel kunt zetten op derde kerstdag, en zo voedselverspilling voorkomt? Het Voedingscentrum ziet dat mensen hier rond de feestdagen extra mee bezig zijn. |n de laatste weken van december 2020 waren er op de website van het Voedingscentrum 38% meer bezoekers die pagina’s over het bewaren van voedsel bekeken.

Al ons eten en drinken is met aandacht en energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt. Door goed met ons eten om te gaan en het niet te verspillen, leveren we een positieve bijdrage aan het klimaat en onze hele leefwereld. Eten op de juiste manier bewaren, is een van de manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

Lilou van Lieshout, Expert Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum geeft advies om verspilling tegen te gaan:“Koop wat je nodig hebt, kook op maat en bewaar eten en drinken op de juiste manier. Maar hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten; de koelkast, vriezer, fruitschaal of voorraadkast? Hoe lang kun je het dan bewaren? En hoe herken je bederf? Op de website van het Voedingscentrum vind je veel informatie hoe verspilling te voorkomen, waaronder de zogeheten online Bewaarwijzer. Hierin staat het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Hier leer je bijvoorbeeld dat je een restje zalm nog 2 dagen in de koelkast kunt bewaren of 3 maanden in de vriezer. Kijk vooral zelf hoe je jouw feestingrediënten het beste kunt bewaren. Zo vier je dit jaar de feestdagen verspillingsvrij.”

Het Voedingscentrum is een van de ondersteunende organisaties van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. De stichting richt zich op het voorkomen en verminderen van voedselverspilling in de gehele voedselketen. Om de feestdagen verspillingsvrij te vieren, biedt het Voedingscentrum samen met deze stichting de volgende tips:

Voorbereiding

  • Een goed begin is het halve werk, een planning helpt daarbij. Wie eten er mee? Zijn het grote of kleine eters? Wat eten ze graag, wat lusten ze niet? Stem hier de recepten op af én de hoeveelheden die je koopt en kookt.
  • Check je voorraad. Misschien heb je die kruiden voor het hoofdgerecht nog wel in huis of nog wat ingrediënten in de vriezer liggen.
  • Maak een boodschappenlijstje; dit scheelt tijd in de drukke supermarkt en je koopt niet meer dan nodig.

Bereiding

  • Kook op maat. Gebruik voor het afwegen van ingrediënten een weegschaal of maatbeker. Kijk op de website van het Voedingscentrum wat een goede portie is.
  • Je kunt ervoor kiezen om eten in kleine hoeveelheden op de kersttafel te zetten. Door dit pas aan te vullen als het op is, hou je minder snel eten over. Ook bij gourmetten, fonduen en steengrillen is het slim om vlees, vis en groente in kleinere hoeveelheden op tafel te zetten en aan te vullen. Dan staat het niet te lang buiten de koelkast.
  • Benut de hele groente. Hoeft er maar een halve broccoli in het recept? Verwerk de andere helft de dag erna in een gerecht, of vries het in.

Bewaren

  • Heb je restjes over van het kerstdiner? Laat ze snel afkoelen en zet ze binnen twee uur in de koelkast. Lekker en makkelijk voor derde Kerstdag. Of vries het eten in, dan blijft het nog drie maanden goed.
  • Zorg dat je koelkast op 4 °C staat, dit is de ideale koelkasttemperatuur en eten is dan langer houdbaar.
  • Bewaar eten op de juiste plek. Ongesneden en rauwe tomaat, komkommer, paprika en aubergine blijven lekkerder én langer goed buiten de koelkast. Dat geldt ook voor tropisch fruit zoals banaan, ananas en mango.
  • Staat er een ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Bepaal dan zelf of je het nog kunt eten. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, proef dan een klein beetje. Je kunt het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken. Producten met een ’te gebruiken tot’-datum (TGT), zoals vlees en vis, moet je ná die datum niet meer eten. Je kunt producten met een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest vóór of op de houdbaarheidsdatum.

Koken met restjes

  • Maak een makkelijke soep met de groenterestjes van je kerstdiner. Verhit eerst de groenten, voeg (zoete) aardappel of peulvruchten toe, daarna water en kruiden, om het vervolgens te pureren. Lekker (snel klaar)!
  • Heb je nog (stok)brood over? Maak er eigengemaakte croutons van. Lekker voor in de soep.
  • Ook een wokschotel is bij uitstek geschikt om je (kerst)restjes op te maken; Bak restjes vlees(vervanger) en kruiden in een pan op, voeg restjes groenten toe, mix met gekookte zilvervliesrijst of noodles.

(bron: Voedingscentrum)