• Tevreden zijn

  Geplaatst op 19 juni 2018 door in Bonne Santé

  Net als je buikspieren, kun je ook tevredenheid trainen. Een tevreden mens heeft oog voor kleine dingen, doet waar die goed in is en is mild voor zichzelf. Heb jij nog wat oefening nodig? gezondNU stelde samen psycholoog Ad Bergsma een trainingsschema samen.

  1. Vier elke dag wat goed is gegaan

  Onze hersenen zijn vooral goed in het onthouden van wat is misgegaan. Probeer niet in het negatieve te blijven hangen, zorg dat je elke dag een ding kunt opnoemen dat goed is gegaan. Neem daar bewust de tijd voor.

  2. Doe waar je goed in bent

  Weet waar je kwaliteiten liggen en doe waar je goed in bent. Dan raak je minder gefrustreerd, word je nog beter dan zomaar goed en beleef je meer plezier aan je talrijke successen.

  3. Ontdek wat voor moois er is

  Pak je camera en fotografeer wat er allemaal in je omgeving te zien is. Neem een uur de tijd. En leg jezelf geen grenzen op. Maak zichtbaar wat normaal onzichtbaar blijft, omdat het je niet opvalt. Ontdek zo wat voor moois er onder je neus ligt.

  4. Proef en word blij

  Stop eten niet gedachteloos in je mond. Neem de tijd om te kijken en te ruiken. Als je vervolgens een hapt neemt, wat gebeurt er dan? Wat proef je? Wat voel je? Hoe smaakt het?

  5. Doe een mini-zelfonderzoek

  Veel mensen vinden het lastig om zichzelf positieve eigenschappen toe te dichten. Vraag het eens aan anderen. Aan je buurvrouw, je vriendin, je moeder, je zus, je collega. Vaak vinden we het vanzelfsprekend wat we doen, terwijl anderen dat juist bijzonder vinden.

  Blij door meer beweging

  Ga meer bewegen. Door te bewegen verbetert niet alleen je hartslag en je spieren.Je voelt je goed na een sportschoolbezoek, wandeling of yoga-sessie. Door te bewegen stroomt er meer bloed naar de hersenen, daardoor neemt de opname van zuurstof toe. Bewegen bereidt zo de hersensystemen (aandacht, leren en geheugen) voor op effectief en flexibel functioneren.

   

   

  (GezondNu)