• Slaapgebrek

    Geplaatst op 17 mei 2018 door in Bonne Santé

    Afbeeldingsresultaat voor slaapgebrek

     

    Mensen met een gedeeltelijk slaapgebrek (gedurende maximaal een paar weken) aten en/of dronken dagelijks gemiddeld voor 385 kcal meer dan mensen met een goede nachtrust. Dat bleek uit cijfers van een grootschalig onderzoek uit 2017 (op basis van zeventien onderzoeken en 496 personen). Echter, de mensen met een gedeeltelijk slaapgebrek, compenseerden deze hogere energie-inname niet door meer te bewegen. Daardoor kan een gedeeltelijk slaapgebrek leiden tot gewichtstoename. Eén onderzoek in het bijzonder, concludeerde dat mensen met een gedeeltelijk slaaptekort voornamelijk meer koolhydraatrijke snacks gingen eten. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor deze verhoogde energie-inname. Allereerst wordt gesuggereerd dat een slaaptekort invloed heeft op onze honger- en verzadigingshormonen (ghreline en leptine). Er wordt echter ook gedacht dat onder invloed van een slaaptekort, het beloningscentrum in de hersenen meer dan anders motiveert om (vetrijk en suikerrijk) te eten.