De tijd nemen voor een maaltijd, goed kauwen, voldoende vezels en veel drinken: de ingrediënten voor een vlotte spijsvertering. Maar zo makkelijk is het niet altijd.  Deze 10 tips laten je darmen weer optimaal presteren.

1. Vermijd lightproducten

Chips, frisdrank, snoep en zelfs muesli; bijna elk voedingsmiddel is er in een lightvariant. De zoetstoffen die de calorierijke suiker vervangen kunnen, als je daar gevoelig voor bent, je spijsvertering behoorlijk ontregelen. Zoetstoffen zitten in vruchtensappen, vruchtenyoghurts, kauwgom, chips, broodbeleg, maaltijdmixen en zelfs sommige vitaminepillen en medicijnen. Zoetstoffen staan vermeld op de ingrediëntendeclaratie als aspartaam, sorbitol, sacharine, cyclamaat.

2. Kauw goed

Als je goed kauwt, begint de vertering van voedsel al in je mond. Effect: voedingsstoffen worden beter door het lichaam opgenomen. Schrokken leidt daarnaast tot snel eten, waardoor het signaal dat je maag vol is te laat komt. De kans dat je te veel eet, is dan een stuk groot. Door te kiezen voor voedsel met een extra bite, is flink kauwen makkelijker.

3. Kies voor kruiden

Kruiden geven niet alleen smaak aan een gerecht, maar maken een maaltijd ook beter verteerbaar. Dit gaat flatulentie tegen. Gebruik daarom koriander, anijs, kamille, peterselie, rozemarijn, citroenmelisse, venkel, kummel of groene munt in of bij je eten. Ook lekker: trek er een kruidenthee van.

4. Stop met kauwgom

Ben je gek op kauwgom maar moet je ook vaak boeren laten of gênante winden? Bij het kauwen op kauwgom slik je ongemerkt veel lucht in die je lichaam op de bovenstaande manieren weer afvoert. Ook veel kletsen tijdens het eten en het drinken van drankjes met koolzuur hebben dit effect.

5. Check de bijsluiter

Er zijn medicijnen die aluminium of calciumcarbonaat bevatten, zoals antidepressiva en maagzuurremmers. Check de ingrediëntenlijst in de bijsluiter of raadpleeg je huisarts. Wellicht is er een alternatief voor dit medicijn.

6. Gebruik olijfolie

Jarenlang is vet in de ban gedaan. Je werd er dik van en het was dus slecht voor je gezondheid. Inmiddels weten we beter. Vet, ‘goed vet’ welteverstaan, heeft je lichaam nodig om de in vetoplosbare vitamines uit voedsel te kunnen opnemen en je stoelgang soepel te laten verlopen. Goede vetten zitten in: vloeibare plantaardige olie zoals olijfolie, noten(olie), zonnebloemolie, pinda’s, pindakaas, zaden, lijnzaad(olie), olijven, avocado’s, vette vissoorten (zalm, haring, makreel, paling).

7. Luister naar je darmen

Ga altijd naar het toilet als je aandrang voelt. Stel het nooit uit. Door het uit te stellen, zit je ontlasting te lang in de dikke darm waardoor het hard kan worden. Geen gehaast dus, neem de tijd. Plaats eventueel je voeten op een krukje. De hurkhouding is namelijk beter dan de zithouding. Met een krukje lijkt het alsof je hurkt.

8. Ga voor volkoren

Door raffineren van producten gaan niet alleen voedingsstoffen, ook vezels verloren. Kies dus de minst bewerkte soort, zoals zilvervliesrijst in plaats van witte rijst en volkorenbrood in plaats van wit. Eitje!

9. Zet kwark en zuurkool op het menu

In onze darmen leven miljarden goede en slechte bacteriën. Zolang deze in de juiste verhouding aanwezig zijn, heb je een gezonde darmflora. Dit zorgt voor de opname van waardevolle stoffen uit je voeding en een gezonde stoelgang. Eet daarom regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen – dat zijn producten die met behulp van bacteriën, gisting en schimmels zijn gemaakt. Dat zijn yoghurt, biogarde, karnemelk, kwark, zuurdesembrood en zuurkool. Ze ondersteunen allemaal een gezonde darmflora.

10. Eet rauwkost met mate

Rauwkost levert veel vezels, vitamines en bevat weinig calorieën – mits je niet uitschiet met de dressing. Dus met sla, ui, tomaat, wortel en paprika is helemaal niets mis mee – integendeel. Mits je darmen het aan kunnen om zo’n grote hoeveelheid groenvoer te verteren. Zo niet, dan voel je je darmen protesteren. Is dat herkenbaar voor jou? Eet dan wat kleinere porties rauwe groentes en juist meer gekookte groente. Kauw elke hap goed voor je doorslikt.

(GezondNu)